Programma week 2:

Volwassenen 

Thema: Dieventaal
Datum: 9 t/m 12 aug

Muziek

Thema: Klezmer

Docent: Michael Breukers

Voor wie: Iedereen met een goede beheersing van zijn of haar instrument en die houdt van klezmer. Voor blazers en strijkers is er bladmuziek, die opgestuurd wordt na inschrijving. Dat geldt ook voor de akkoordenschema’s voor gitaar, piano en accordeon.
Kleinere subgroepjes werken regelmatig apart maar enkele stukken presenteren we in ieder geval gezamenlijk. Tegen die tijd kan er op gedanst worden!

Groepsgrootte: max 12 muzikanten

Zie ook: website Michael Breukers

Muziek uit Afrika

Thema: de Troubadour van Burkina Faso.

De balafonist vertelt met zijn instrument over de geschiedenis van de West Afrikaanse volkeren en zijn helden, maar geeft ook levenslessen en wijze raad bij actuele ontwikkelingen. Houten klankstaven, kalebassen en een speelstok in elke hand; de pentatonische balafoon klinkt altijd goed! We gaan verschillende ritmes spelen met twee patronen en een melodielijn. Voor wie wil kan erbij zingen.

Docent: Paul Nas

Voor wie: mensen met gevoel voor ritme in hun handen en/of percussie ervaring die willen kennismaken met de pentatonische (vijftonige) balafoon. Instrumenten zijn aanwezig.

Groepsgrootte: Maximaal 10 mensen voor de balafoonworkshop. Daarnaast zijn nog maximaal 3 mensen welkom die met zang en kleine percussie het Afrikaans orkest willen aanvullen.

Zie ook Website Paul Nas

Zang

Thema: Franse chansons. We gaan naar het Frankrijk dat we kennen van een stedentrip naar Parijs of zomervakanties in de Provence van onze jeugd. Teruggekeerd naar de alledag van Nederland waren de Franse chansons te horen op de radio: nu in 2021 klinkt dat nostalgisch en hartveroverend. Franse chansons als Sous le ciel de Paris; Les feuilles mortes; Mon amant de St. Jean en Une belle histoire passeren de revue.

Docent: Conchita Barbé Vicuña (zangeres & docente Chi Kung) i.s.m.
gitarist Piet Severijnen

Voor wie: voor iedereen met een passie voor zingen in de Franse taal. De zangworkshops worden voorafgegaan door een meditatie en Chi Kung oefeningen, bij mooi weer buiten. We doen diverse technieken om ontspannen samen te zingen.
Hoe breng jij met zang jouw muziek tot expressie?
Een portie theatraal invoelingsvermogen is van harte welkom.
“Soyez les bienvenus au centre du monde Paris!”

Groepsgrootte: tot 15 personen

Zie ook website Conchita Barbé Vicuña
Youtube

Theater:

 Thema: Over hoe mevrouw De Waal verdween.
Deze week werken we op basis van improvisatie naar een voorstelling. In eerste instantie gaan we improviseren met alleen je lijf (dus zonder te praten). Het leuke is: iedereen kan dit! Want je hoeft alleen maar te kunnen kijken, luisteren en bewegen. Daarna gaan we tekst toevoegen aan de improvisaties om zo tot een korte, grappige voorstelling te komen waarin het een en al verschijnen en verdwijnen is.

Docent: Aafje Dohmen

Voor wie: Volwassenen die het leuk vinden om iets met theater te doen. Ervaring is geen vereiste, maar je moet wel durven spelen en uitproberen.

Groepsgrootte: max 15 personen

Zie ook website Aafje Dohmen

Clownerie

 Thema: Studie der belachelijkheid.
Hoe maakt de clown mensen aan het lachen? Bij deze vorm van theater komt de acteur het dichtst bij zijn eigen persoon. Het zoeken naar ‘je eigen clown’ is daarbij een fundamenteel principe. Je zult de clown alleen vinden in je eigen belachelijkheid. Hoe meer de clown zichzelf is, hoe grappiger de clown zal zijn. De clown speelt niet vóór het publiek maar mét het publiek Doordat hij onder het oog van het publiek mislukt, onthult hij zijn diep-menselijke natuur, wat het publiek ontroerd en aan het lachen maakt.
Breng voor het kostuum van de clown hoedjes, wijde broeken krappe jasjes, gekleurde jurkjes, gestreepte sokken en grote schoenen mee. Geef de clown bovendien een tasje of een koffertje mee waar bijzondere spulletjes in kunnen zitten. Voor een rode neus wordt gezorgd.

Docent: Josha de Boever

voor wie: voor iedereen

Groepsgrootte: max 12 personen

Zie ook website Josha de Boever

Beeldend

Thema: Meubels maken voor bij het kampvuur. Van een berg hout neem je wat balkjes en planken en vervolgens ga je aan het zagen, timmeren en schroeven. Totdat je een fraaie Uiteindelijk ga je het meubelstuk met houtbrandertjes of soldeerbouten decoreren.

Docent: Tim Breukers

Voor wie: voor iedereen die met een eigen meubel naar huis wil gaan.

Groepsgrootte: 10 personen

Zie ook website Tim Breukers

Schrijven

Thema: Fantasie Tijdens deze workshop richten we ons op het schrijven van fantasierijke monologen en dialogen. We creëren personages die verre van “normaal” zijn en zoeken de gekte op. We struikelen, hakkelen, stotteren, lenen woorden uit andere talen, rijmen, rappen en overdrijven.
Ik nodig je uit eens flink met de taal te experimenteren. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als een personage in ieder woord de letter A gebruikt of half Engels half Nederlands praat?
Zo kan het zijn dat je een tekst gaat schrijven waarin een rappende opa in dialoog gaat met half Duits pratend monster. Of begint er plots een hond Shakesperiaans te doen.
Een workshop waarin we niet boos worden om grammaticale fouten, maar je juist wordt toegejuicht je eigen taal te creëren.
Er is geen goed of fout!
Ga los, overdrijf, experimenteer en heb lak aan de regels.

Docent: Glenn Markesteijn

Voor wie: Voor iedereen. Ervaring is niet noodzakelijk.

Nodig voor deze workshop: Pen en papier, (laptop is handig, niet verplicht)

Groepsgrootte: maximaal 12 personen

Zie ook website Glenn Markesteijn